Organiseer een schoolstaking voor het klimaat
Mag je staken voor het klimaat tijdens schooltijd?
Greta Thunberg deed het en ze heeft daarmee zeven miljoen kinderen wereldwijd gemobiliseerd om te staken voor het milieu.
Het begon allemaal toen Greta acht jaar oud was en op school hoorde over klimaatverandering. Ze werd heel verdrietig en boos op alle volwassenen die gewoon doorgaan alsof er niks aan de hand is. Ze stopte met piano spelen en wilde niet meer praten en eten. Het ging even heel slecht met haar en haar moeder stopte met werken om haar te verzorgen. Langzaam gaat het weer beter met haar. Ze leest boeken over klimaatverandering en overtuigd haar ouders om vegetarisch te eten en niet meer te vliegen. Na zomer van 2018, waarin Zweden werd geteisterd door extreme droogte en bosbranden – besluit ze om te gaan staken voor het parlement van Zweden. Op haar zelfgemaakte bord staat skolstrejk för klimatet (schoolstaking voor het klimaat). In eerste instantie zit Greta helemaal alleen, maar dat houdt haar niet tegen. Greta Thunberg heeft Asperger, dat is een vorm van autisme. Ze noemt het haar superkracht: ‘Als ons leven bedreigt wordt door klimaatverandering, dan moeten we actie ondernemen’. Zo simpel is het. ‘Voor mij is dat zwart of wit. Er zijn geen grijstinten als het om overleven gaat’, aldus Greta.
Haar actie bleef niet onopgemerkt. Al snel volgde kinderen in andere steden haar voorbeeld op werd haar staking opgepikt door de media en volgende ruim zeven miljoen kinderen wereldwijd haar voorbeeld. Ook in Nederland.
Wil je meer weten over het leven van Greta Thunberg lees dan het boek: Onze toekomst is nu! Het boek is geschreven door Claus Hecking, Charlotte Schonberger, Ilka Sokolowski, en Franziska Zobel. Het bevat ook veel tips om zelf iets voor het klimaat te doen.
Je kan het boek lezen vanaf 9 jaar. Voor een goed beeld van het boek, kun je het inkijkexemplaar bekijken!