Klimaatactie

De aarde warmt in een rap tempo op. Ieder land krijgt ermee te maken. Het poolijs smelt waardoor de zeespiegel stijgt. Omdat Nederland voor een groot deel onder de zeespiegel ligt worden we bedreigd door overstromingen. Op andere plaatsen in de wereld wordt het juist steeds droger door de opwarming van de aarde. Een tekort aan water zorgt ervoor dat mensen hun voedsel niet meer kunnen verbouwen en vanwege honger op de vlucht slaan.

Om klimaatrampen te voorkomen hebben leiders van alle landen in 2016 in Parijs met elkaar afgesproken dat de opwarming van de aarde onder de twee graden moet blijven. Nederland heeft dit VN-klimaatakkoord ook ondertekend. Om dit doel te bereiken hebben ze met elkaar afgesproken dat de uitstoot van het broeikasgas CO2 flink omlaag moet. In 2030 moet de uitstoot minstens 40 % gedaald zijn ten opzichte van 1990.

Misschien ben je inmiddels de draad een beetje kwijt geraakt door al die moeilijke begrippen en cijfers. Maar laat je niet afschrikken, want hieronder gaan we het allemaal uitleggen.

Kennis

Waarschijnlijk heb je er al eens van gehoord, klimaatverandering. Maar wat is het eigenlijk? De aarde wordt steeds warmer. In de zomer van 2019 kwam de temperatuur in Nederland voor het eerst boven de 40°C. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen van de opwarming van de aarde en wat kunnen we doen om het te stoppen?

Doen

Mag je staken voor het klimaat tijdens schooltijd? Greta Thunberg deed het en ze heeft daarmee zeven miljoen kinderen wereldwijd gemobiliseerd om te staken voor het milieu.